Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Θυρεοειδική Νόσος Οφθαλμού
Θυρεοειδική Νόσος Οφθαλμού
Θυρεοειδική Κογχοπάθεια

 

 
Υπάρχουν πολλές ονομασίες που κάποιος συναντά για αυτό το αυτοάνοσο νόσημα του οφθαλμού, στα πλαίσια της νόσου του θυρεοειδούς. Θυρεοειδική νόσος του οφθαλμού, Οφθαλμοπάθεια Graves, Κογχοπάθεια του Graves, Θυρεοειδική κογχοπάθεια περιγράφουν την ίδια νόσο.
Ενώ αυτή, είναι διαφορετική από τη Νόσο του Θυρεοειδούς, συχνά συναντάται σε συνδυασμό με αυτήν. Η θυρεοειδική κογχοπάθεια μπορεί να υπάρχει σε άτομα χωρίς κάποια εμφανή δυσλειτουργία του θυρεοειδούς, και περιστασιακά μπορεί να εμφανίζεται και σε ασθενείς με νόσο του Hashimoto. Οι περισσότεροι ασθενείς με πρόβλημα στο θυρεοειδή δεν θα εμφανίσουν θυρεοειδική νόσο του οφθαλμού / κόγχου, αλλά και εάν την εμφανίσουν θα είναι ήπια.
 
Ανάλογα με την σοβαρότητα της νόσου, οι ασθενείς μπορεί να έχουν τα παρακάτω συμπτώματα:
1.Πόνος στα μάτια, ειδικά στο κοίταγμα προς τα πάνω ή στα πλάγια
2.Ερεθισμένα ξηρά μάτια
3.Πρησμένα μάτια
4.Εξόφθαλμος ή άγριο βλέμμα, λόγω πίεσης των πρησμένων ιστών που σπρώχνουν τον οφθαλμό προς τα έξω
5.Κόκκινα μάτια
6.Διπλωπία ή διπλή όραση (εικόνα με είδωλο)
7.Απώλεια της όρασης
 
 
Η θεραπεία, σε ήπιες περιπτώσεις θυρεοειδικής νόσου του οφθαλμού, είναι σταγόνες τεχνητών δακρύων, όπου χρεάζεται προσοχή γιατί δεν είναι όλες το ίδιο, ή αλοιφή, ώστε να αντιμετωπισθούν τα συμπτώματα του ξηρού οφθαλμού.
Σε περίπτωση πόνου ή οιδήματος είναι αρκετή μία σύντομη θεραπεία με στεροειδή. Η ακτινοβολία του κόγχου αποτελεί μία εναλλακτική σε ορισμένους σθενείς.
 
Οι ασθενείς με θυρεοειδική νόσου του οφθαλμού χρειάζονται συχνή παρακολούθηση λόγω του κινδύνου ανάπτυξης συμπιεστικής οπτικής νευροπάθειας, η οποία μπορεί να συμβεί σε ένα μικρό ποσοστό ασθενών.
 Σε αυτή την περίπτωση το οίδημα των ιστών του κόγχου μπορεί να συμπιέσει το οπτικό νεύρο, που είναι υπεύθυνο για την όραση, και να προκαλέσει μόνιμη τύφλωση στον ασθενή. Για αυτούς τους ασθενείς απαιτείται αποσυμπίεση κόγχου, ώστε να αποφευχθεί ή απώλεια της όρασης.
Αποσυμπίεση κόγχου μπορεί επίσης να χρειασθεί σε ασθενείς που έχουν σοβαρή πρόπτωση οφθαλμών (εξόφθαλμο).
Ασθενείς που παραπονούνται για διπλωπία μπορούν να φορέσουν γυαλιά με πρίσματα ή να διορθωθούν χειρουργικά. Η νόσος μπορεί να προκαλέσει σήκωμα των άνω βλεφάρων και να δημιουργήσει άγριο ή έντονο βλέμμα. Αυτό μπορεί να διορθωθεί χειρουργικά με επέμβαση στα βλέφαρα.
 
 
ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΚΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ
 
Όταν η νόσος του Graves προσβάλει τα μάτια αυτό λέγεται οφθαλμοπάθεια Graves. Εάν υπάρχει οφθαλμοπάθεια Graves, τα μάτια σας μπορεί να προβάλουν προς τα έξω ή και να εμφανίζονται κόκκινα και πρησμένα και η απόσταση μεταξύ του άνω και του κάτω  βλεφάρου μπορεί να είναι μεγαλύτερη, κάτι που δίνει την εντύπωση ότι τα μάτια σας έχουν μεγαλώσει. Επίσης μπορεί να εμφανιστούν και στα δύο τα μάτια υπερβολικό δάκρυσμα και ερεθισμός. Μπορεί να έχετε ευαισθησία στο φως (φωτοφοβία), θολή ή διπλή όραση, φλεγμονή ή περιορισμό των κινήσεων του οφθαλμού. Επίσης μπορεί να έχετε αίσθημα ότι κάτι σας τραβάει στις ακραίες θέσεις του βλέμματος.
 
Στην οφθαλμοπάθεια του Graves, ο οφθαλμός προβάλει πέρα από το όριο του κόγχου που το προστατεύει, γιατί οι ιστοί πίσω από το μάτι κατακρατούν νερό.
 

Όταν αυτό συμβαίνει, οι ιστοί, το λίπος και οι μύες πρήζονται, σπρώχνοντας τον οφθαλμό μπροστά. Ετσι προβάλει περισσότερο απ ό,τι στο παρελθόν (δημιουργία εξόφθαλμου). Η πρόσθια πλευρά του ματιού μπορεί να ξεραίνεται.  

 

Τα συμπτώματα του οφθαλμού συνήθως εμφανίζονται  εντός 18μηνών από τα συμπτώματα του υπερθυρεοειδισμού. Υπάρχουν όμως περιπτώσεις όπου μπορεί να υπάρχουν συμπτώματα στα μάτια χωρίς συμπτώματα υπερθυρεοειδισμού.
 
Η θεραπεία που συστήνεται για την οφθαλμοπάθεια του Graves είναι ανάλογη με τα συμπτώματα του κάθε ασθενούς. Μερικές φορές, συνδυασμοί θεραπειών μπορεί να χρειαστούν. Ο γιατρός μπορεί να συστήσει:
  • Κρύες κομπρέσες, γυαλιά ηλίου, σταγόνες τεχνητών δακρύων.
  • Να κοιμάστε με τρία μαξιλάρια ώστε το κεφάλι να είναι ψηλότερα από το υπόλοιπο σώμα.
  • Φάρμακα ή ακτινοβολία ώστε να ξεπρησθούν οι ιστοί μπροστά γύρω και πίσω από τον οφθαλμό.
  • Χειρουργική επέμβαση αποσυμπίεσης του κόγχου.
  • Πρίσματα για τα γυαλιά σας σε περίπτωση που υπάρχει διπλωπία.
  • Εγχείρηση στους μύες του ματιού, επέμβαση στα βλέφαρα, βλεφαροπλαστική ή όλα τα παραπάνω.

 

 
ΣΤΕΡΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΟΒΟΛΙΑ ΚΟΓΧΟΥ
 
Το οίδημα των ιστών πίσω από το βολβό-οφθαλμό μπορεί να ελαττωθεί με θεραπεία  με κορτικοστερεοειδή (χαπάκια κορτιζόνης ή ενδοφλέβια χορήγηση υδροκορτιζόνης). Εάν  τα στερεοειδή αποδειχτούν αναποτελεσματικά συστήνεται ακτινοβολία στον κόγχο. Οι θεραπείες συνήθως δίνονται δύο φορές την εβδομάδα με μία συνολική δόση 2000 reds. Η ακτινοβολία στον κόγχο δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο. 
 
 
ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΣΥΜΠΙΕΣΗ ΚΟΓΧΟΥ
 
Στην χειρουργική αποσυμπίεση κόγχου, το οστό μεταξύ του κόγχου και των παραρρινίων κόγχων (χώροι γεμάτοι με αέρα δίπλα στον κόγχο) αφαιρείται.
 
 
Η επιτυχημένη επέμβαση βελτιώνει όραση και δίνει αρκετό χώρο στο μάτι σας να επανέλθει πίσω στον κόγχο, ο οποίος τον προστατεύει. 
 
Μπορεί να αναφερθούν επιπλοκές οι οποίες μπορούν να προκύψουν από την χειρουργική αυτή επέμβαση. 
Μπορεί να έχετε κάποια ελάττωση της αισθητικότητας του βλεφάρου ή της παρειάς (μάγουλο) μετά την επέμβαση ή οποία μπορεί να επάνέλθει σιγά-σιγά. 
Η διπλωπία που είχατε μπορεί να επιμείνει αν και ελαττωμένη ή και μπορεί να αυξηθεί ή και να εμφανιστεί για πρώτη φορά μετά την επέμβαση. Μπορεί να χρειαστούν πρίσματα στα γυαλιά σας ή χειρουργική επέμβαση στους μύες του ματιού για να αντιμετωπιστεί το παραπάνω σύμπτωμα της διπλωπίας. 
Απώλεια εγκεφαλονωτιαίου υγρού το οποίο είναι μία πολύ σπάνια επιπλοκή της χειρουργικής επέμβασης και μπορεί να αποκατασταθεί διεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά.
 
Η αποκατάσταση από αυτή την χειρουργική επέμβαση συνήθως αρχίζει με την παραμονή κατά την διάρκεια της νύχτας στο κέντρο όπου θα νοσηλευθείτε. 
Θα προγραμματισθείτε για μία επαναληπτική επίσκεψη στις 7-10 ημέρες και ξανά περίπου 6 εβδομάδες μετά την έξοδό σας από το κέντρο. 
 
Πρίσματα
 
Ο οφθαλμίατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει πρίσματα για τα γυαλιά σας ώστε να διορθωθεί η διπλωπία. Τα πρίσματα μπορεί να είναι προσωρινά ή μόνιμα πάνω στα γυαλιά σας. Πάντως τα πρίσματα δεν δουλεύουν για όλους τους ανθρώπους με διπλωπία. Ορισμένες φορές η χειρουργική των μυών που κινούν τον οφθαλμό είναι η πιο αποτελεσματική θεραπεία.
 
 
Χειρουργική των μυών του οφθαλμού (εγχείρηση στραβισμού)
 
Η διπλωπία (μία αίσθηση ότι τα βλέπουμε διπλά) συνήθως συμβαίνει  γιατί τα μάτια σας δεν είναι ευθυγραμμισμένα. Η μη ευθυγράμμιση του ενός ματιού με το άλλο συχνά προκαλείται από έναν ή περισσότερους μύες του οφθαλμού οι οποίοι είναι πολλοί σφιχτοί εξαιτίας ουλώδους ιστού  από την οφθαλμοπάθεια του Graves. Αυτός ο ουλώδης ιστός είναι αποτέλεσμα της φλεγμονής και του οιδήματος που συμβαίνει στο μάτι και γύρω από το μάτι. 
Ο στόχος της εγχείρησης του στραβισμού είναι να μην βλέπει διπλά ο ασθενής όταν κοιτάζει ευθεία και όταν διαβάζει.  Όταν ο ασθενής θα κοιτάζει πάνω ή στην ακραία βλεματική θέση μπορεί να υπάρχει ακόμα κάποιο ποσό διπλωπίας μετά την επέμβαση. Κατά την διάρκεια της επέμβασης του στραβισμού, ο μυς αποκολλάται από την πρόσφυσή του στον βολβό και επαναπροσκολλάται λίγο πιο πίσω.  Συνήθως, η εγχείρηση του στραβισμού δεν απαιτεί παραμονή στο νοσοκομείο κατά την διάρκεια της νύχτας. Τα αποτελέσματα επανεκτιμώνται περίπου δύο μήνες αργότερα. Ορισμένες φορές μπορεί να χρειαστεί παραπάνω από μία επέμβαση. Εάν θα χρειαστεί επέμβαση αποσυμπίεσης του κόγχου και επέμβαση στραβισμού, τότε  η χειρουργική αποσυμπίεση του κόγχου θα γίνει πρώτη, ακολουθούμενη από την εγχείρηση του στραβισμού περίπου 6 εβδομάδες αργότερα.
 
 

ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ ΒΛΕΦΑΡΩΝ

 
Η οφθαλμοπάθεια του Graves γενικά κάνει τα βλέφαρα να ανοίγουν περισσότερο από ότι πρέπει. Ορισμένοι ασθενείς έχουν δυσκολία να κλείνουν τα μάτια τους. Η πρόσθια επιφάνεια του οφθαλμού εκτίθεται υπερβολικά, χωρίς να μπορεί να καλυφθεί από το βλέφαρο, και προκαλείται υπερβολικό δάκρυσμα και ενοχλήσεις. Χειρουργικά η διόρθωση του βλεφάρου μπορεί να ελαττώσει των ερεθισμό. 
Εάν θα χρειαστεί χειρουργική αποσυμπίεση του κόγχου, εγχείρηση στραβισμού και επέμβαση στα βλέφαρα το χειρουργείο που αφορά τα βλέφαρα γίνεται τελευταίο, αφού προηγηθούν οι άλλες επεμβάσεις.
 
Μήνυμα
Ενώ η νόσος του Graves  μπορεί να προσβάλει την όραση κα την εμφάνιση δημιουργώντας ένα σωρό ενοχλήματα, πολλά από τα συμπτώματα μπορεί να θεραπευθούν με επιτυχία. Ο Dr Τράκος θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε για το κατάλληλο θεραπευτικό πλάνο ή ένα αποτελεσματικό πλάνο παρακολούθησης. 
Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε πληροφορία – εξέταση και αντιμετώπιση των συμτωμάτων σας.

 

1   2