Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων
Βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων
Σακούλες βλεφάρων και μαύροι κύκλοι

Οι σακούλες των βλεφάρων και οι μαύροι κύκλοι είναι δύο από τους πιο συχνούς λόγους για τους οποίους οι ασθενείς επισκέπτονται το ιατρείο επιζητώντας μία σωστή γνώμη και αντιμετώπιση στο πρόβλημά τους. Οι περισσότεροι ασθενείς έχουν το ίδιο συχνό παράπονο: «Έχω παρατηρήσει τα προηγούμενα χρόνια αυτούς τους μαύρους κύκλους και τις σακούλες, με κάνουν να φαίνομαι κουρασμένη, αλλά και να αισθάνομαι κουρασμένη». Κάθε ασθενής θα έχει μια διαφορετική ιστορία να διηγηθεί.

Όπως θα δείτε παρακάτω υπάρχουν διάφορες αιτίες για την εμφάνιση των μαύρων κύκλων. Διαφορετικές αιτίες επίσης μπορεί να δημιουργήσουν τις λεγόμενες σακούλες στα κάτω βλέφαρα. Πριν χαραχθεί κάποιο πλάνο ανανέωσης θα πρέπει να εκτιμηθούν όλες οι μεταβλητές και να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο για κάθε ασθενή. Κάποιοι χειρουργοί γνωρίζουν μόνο μία τεχνική σε ένα χειρουργείο, και θα χρησιμοποιήσουν αυτή τη στάνταρ τεχνική που έχουν, την ίδια ακριβώς, σε κάθε ασθενή που εμφανίζεται στο γραφείο τους για εκτίμηση. Το πρόβλημα με αυτή τη γενικευμένη προσέγγιση είναι ότι εάν χρησιμοποιηθεί η ίδια τεχνική σε όλους, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι μη επιθυμητά. Αυτό το οποίο πρέπει να εφαρμόζεται είναι ότι ανάλογα με την περίπτωση θα πρέπει να χρησιμοποιείται διαφορετική τεχνική.

 Όπως θα δείτε δεν μπορούν να βοηθηθούν όλοι από τις ελάχιστα επεμβατικές τεχνικές θεραπείες αλλά και ούτε όλοι θα χρειαστούν χειρουργείο. Στην τακτική μας υπάρχουν πολλοί τρόποι για την ανανέωση των κάτω βλεφάρων μόνο, και η καλύτερη θεραπεία για εσάς θα είναι διαφορετική απ’ αυτή των φίλων ή γειτόνων σας.

 

1. Γιατί έχω σακούλες στα κάτω βλέφαρα;

Οι σακούλες στα κάτω βλέφαρα συμβαίνουν γιατί υπάρχει πρόπτωση-κήλη του λίπους του οφθαλμικού κόγχου, χαλάρωση των στηρικτικών συνδέσμων του οφθαλμού, απώλεια του λίπους στο πρόσωπο,  βαρύτητα,  αφυδάτωση των ιστών και  χαλάρωση του δέρματος.

Πρόπτωση-κήλη του κογχικού λίπους: Υπάρχει μία δομή η οποία λέγεται διάφραγμα και βρίσκεται στα βλέφαρα η οποία βοηθάει το περιεχόμενο του οφθαλμικού κόγχου από το να μετακινηθεί μπροστά.

Ένας λόγος που δημιουργούνται σακούλες στα κάτω βλέφαρα είναι ότι αυτή η δομή αδυνατίζει με το καιρό και το λίπος που θα έπρεπε φυσιολογικά να είναι μέσα στον οφθαλμικό κόγχο μετακινείται μπροστά.

 

      Σε αυτή τη φωτογραφία μπορείτε να δείτε το λίπος που προπίπτει στο κάτω βλέφαρο, και το οποίο μετακινείται μπροστά ως αποτέλεσμα της λέπτυνσης και χαλάρωσης του διαφράγματος με την πάροδο της ηλικίας.

Η πρόπτωση του κογχικού λίπους είναι μία από τις αιτίες των μαύρων κύκλων.

Συνήθως τα αίτια των μαύρων κύκλων που μπορεί να διαγνωστούν είναι:

 

1.      Δομική σκιά – εξαρτάται από τα γονίδια, τη σχέση των ορίων των οστών του οφθαλμικού κόγχου σε σχέση με το βολβό του οφθαλμού κλπ.

2.      Φλεγμονές (π.χ. παραρρινοκολπίτις).

3.      Αλλεργίες (αλλεργική επιπεφυκίτιδα, ξηρός οφθαλμός, βλεφαρίτις κλπ.).

4.      Χαλάρωση δέρματος και τενόντων.

5.      Πρόπτωση λίπους.

6.      Λέπτυνση δέρματος - κατά αυτόν τον τρόπο το υποκείμενο πλούσιο φλεβικό δίκτυο αποκαλύπτεται και τα φλεβίδια δίνουν μία χροιά σκούρα μπλέ με αποτέλεσμα την εμφάνιση μαύρων κύκλων.

7.      Ηλιακή βλάβη – σκούρο δέρμα.

8.      Αναιμία.

9.      Ορμονικές παράμετροι.

10. Έλλειψη ύπνου, ξενύχτια, ποτά, κατακράτηση υγρών κλπ.

Κάθε ένας από τους παραπάνω παράγοντες θα πρέπει να εξεταστεί από τον Dr. Τράκο. Κάθε παράγοντας μπορεί να παίζει ένα διαφορετικό ρόλο στο πρόβλημα του κάθε ασθενούς και θα πρέπει να σχεδιαστεί ένα συγκεκριμένο πλάνο από τον ειδικό.

Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρων μπορεί να διορθώσει τις σακούλες στα κάτω βλέφαρα.

1   2   3   4