Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Ξηροφθαλμία –Βλεφαρίτιδα
Ξηροφθαλμία –Βλεφαρίτιδα

Ξηροφθαλμία


Αν σας «στέρεψαν» τα δάκρυα...ή τα δάκρυά σας εξατμίζονται γρήγορα.....ίσως πάσχετε από ξηροφθαλμία, η οποία προσβάλλει το 11-17% του πληθυσμού. Συνοδεύεται από κόπωση στα μάτια, κνησμό, «κάψιμο», τσούξιμο, ενόχληση σαν να έχει μπει «σκουπιδάκι». Επίσης, οι ασθενείς ενοχλούνται από τα έντονα φώτα, ενώ τα μάτια τους θολώνουν περιστασιακά, ενδεχομένως και να δακρύζουν. Αν το αμελήσετε μπορεί να οδηγήσει σε κερατίτιδα, μια φλεγμονή του κερατοειδή, που μπορεί να επιπλακεί από μόλυνση.

Το ίδιο το Σύνδρομο του Ξηρού Οφθαλμού θεωρείται Φλεγμονή.

Πού οφείλεται
Λήψη φαρμάκων: Τα αντιισταμινικά για αλλεργίες, τα αντικαταθλιπτικά, ορισμένα αντιυπερτασικά, τα αντιπαρκινσονικά, η ισοτρετινοΐνη για τη θεραπεία έντονης ακμής μπορούν να προκαλέσουν ξηροφθαλμία. Δύο ακόμη πιθανοί «ένοχοι» είναι τα αντισυλληπτικά και η ορμονική θεραπεία.
Χρήση Η/Υ και TV: Όταν δουλεύουμε μπροστά στον υπολογιστή ή βλέπουμε τηλεόραση, η συχνότητα με την οποία ανοιγοκλείνουμε τα μάτια ελαττώνεται, με αποτέλεσμα να προκαλείται αυξημένη εξάτμιση δακρύων.
Παθήσεις: Μειωμένη παραγωγή δακρύων μπορεί να προκαλέσουν το σύνδρομο Sjogren, η ρευματοειδής αρθρίτιδα και άλλες φλεγμονώδεις νόσοι, αλλά και τα εγκαύματα κερατοειδή και βλεφάρων από χημικές ουσίες. Σε περιπτώσεις βλεφαρίτιδας, επίσης τα δάκρυα εξατμίζονται ευκολότερα.


Ακόμη, είναι συχνή σε:
- Χρήστες φακών επαφής.
- Ασθενείς οι οποίοι έχουν υποβληθεί πρόσφατα σε διαθλαστική επέμβαση (για παράδειγμα Laser για μυωπία).
- Όσους υποβλήθηκαν πρόσφατα σε επέμβαση βλεφάρων, είτε για αισθητικούς είτε για λειτουργικούς λόγους.
- Άτομα με ρευματολογικά νοσήματα.
- Μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες.
- Ηλικιωμένους.

Πώς θα την αντιμετωπίσετε
Αν λαμβάνετε κάποιο από τα προαναφερόμενα φάρμακα, ρωτήστε το γιατρό σας σε περίπτωση που έχετε συμπτώματα ξηροφθαλμίας μήπως προκαλούνται από αυτά.
Όσο δουλεύετε στον υπολογιστή, προσπαθήστε να έχετε τα μάτια σας ψηλότερα από τη θέση της οθόνης: Όταν κοιτάμε με μια μικρή κλίση προς τα κάτω, το άνοιγμα των βλεφάρων και η επιφάνεια εξάτμισης των δακρύων είναι ελαφρώς μικρότερα.
Σε ήπιες καταστάσεις μπορεί να βοηθήσουν οι σταγόνες τεχνητών δακρύων (στα φαρμακεία, τιμή: 5-13 ευρώ). Ρίξτε μία σταγόνα σε κάθε μάτι 3 φορές την ημέρα ή κάθε φορά που νιώθετε ότι το έχετε ανάγκη. 
Η χρήση αντιφλεγμονωδών για 10 ημέρες, όπως οι σταγόνες κορτιζόνης τοπικής χρήσης χωρίς παρενέργειες ή η κυκλοσπορίνη, μπορεί να συμπληρώσουν την αγωγή.
Η λήψη Ω-3 λιπαρών οξέων σε κάψουλες (στα φαρμακεία) επίσης βοηθάει σημαντικά. Πάρτε 2 το πρωί και 2 το βράδυ ή μία το πρωί, μία το μεσημέρι και μία το βράδυ, ώστε να λαμβάνετε 1 γραμμάριο την ημέρα για τουλάχιστον ένα μήνα. Λιπαρά ψάρια όπως σολομός και οι σαρδέλες επίσης θεωρούνται καλές πηγές Ω-3. 

Επεμβατικές λύσεις
Μια εναλλακτική μέθοδος, αντί για σταγόνες, είναι η τοποθέτηση μικροσκοπικών ενθεμάτων plugs στο σημείο από όπου φεύγουν τα δάκρυα. Η επέμβαση διαρκεί 10 δευτερόλεπτα και είναι ανώδυνη, αφού προηγείται η χρήση αναισθητικής σταγόνας. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο.
Σε περίπτωση στένωσης ή απόφραξης των σωληναρίων ή του πόρου που παροχετεύει τα δάκρυα στη ρινική κοιλότητα, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με μια επέμβαση η οποία μπορεί να διαρκέσει από 5 εώς 45 λεπτά, ανάλογα με τη σοβαρότητα. Καλύπτεται από τα δημόσια ταμεία (ΙΚΑ, Δημοσίου, Ταμείο Εμπόρων, ΕΟΠΥΥ κ.λπ.) και τις ιδιωτικές ασφάλειες