Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Δακρύρροια
Δακρύρροια
Δακρύρροια
Δακρύρροια
Δακρύρροια
Δακρύρροια
Δακρύρροια
Δακρύρροια
Δακρυσμένο μάτι

(διαβάστε τα δημοσιευμένα άρθρα από τον Dr. Τράκο)

 

Τα δάκρυα παράγονται από τον κύριο δακρυϊκό αδένα (βλεπε εικόνα)

 

  Ο δακρυϊκός αδένας βρίσκεται κάτω από το εξωτερικό 1/3 του άνω βλεφάρου Τα δάκρυα χρειάζονται για την εφύγρανση και τη λίπανση του βολβού του οφθαλμού. Κάθε ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων απλώνει τα δάκρυα πάνω στην επιφάνεια του οφθαλμού μεταφέροντάς τα προς την έσω γωνία του ματιού, όπου βρίσκονται τα δακρυϊκά σημεία από τα οποία τα δάκρυα εισέρχονται στο ρινοδακρυϊκό πόρο, ο οποίος παροχετεύει τα δάκρυα μέσα στη μύτη. Γι’ αυτό όταν κλαίμε τρέχει η μύτη μας.

Η δακρύρροια μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική καθώς επηρεάζει την όραση, θολώνοντάς την, ειδικά στο διάβασμα, στην οδήγηση και στην τηλεόραση. Είναι ντροπιαστικό για αρκετούς ανθρώπους αυτό το φαινόμενο αφού χρειάζονται να σκουπίζουν τα μάτια τους, σε ορισμένες περιπτώσεις σχεδόν συνεχώς. Το συνεχές και παρατεταμένο-επαναλαμβανόμενο σκούπισμα των ματιών δημιουργεί χαλάρωση των βλεφάρων τα οποία δεν μπορούν να συγκρατήσουν τα δάκρυα στα μάτια τους. Ως αποτέλεσμα τα δάκρυα υπερχειλίζουν και τρέχουν στα μάγουλα ερεθίζοντας το δέρμα του βλεφάρου και δημιουργώντας έκζεμα, τροφοδοτώντας έτσι ένα φαύλο κύκλο.
H ασθενής με δακρύρροια χρειάζεται να έχει μία πλήρη εκτίμηση, έτσι ώστε να εντοπιστεί η ακριβής αιτία και να αποφασιστεί το ακριβές πλάνο της θεραπείας.

 

Τα πιο συχνά αίτια δακρύρροιας ακολουθούν παρακάτω:
 

1.   Ξηροφθαλμία οφειλόμενη σε βλεφαρίτιδα. Οι ασθενείς συχνά ρωτάνε πως δακρύζουν ενώ ταυτόχρονα έχουν σύνδρομο ξηρού οφθαλμού! Ο μηχανισμός που εμπλέκεται είναι μία φλεγμονή ή δυσλειτουργία των αδένων των βλεφάρων (μεϊμπομιανοί αδένες) που λέγεται «βλεφαρίτις». Αυτοί οι αδένες φυσιολογικά εκκρίνουν ελαιώδες υλικό (λαδάκι) που σχηματίζει το επιφανειακό τμήμα των δακρύων μας επιβραδύνοντας την εξάτμιση του υδατώδους τμήματος των δακρύων μεταξύ των βλεφαρισμών. Όταν οι αδένες δεν λειτουργούν σωστά, το υδατώδες τμήμα των δακρύων εξατμίζεται γρήγορα και η επιφάνεια του οφθαλμού ξεραίνεται. Τότε το μάτι στέλνει ένα σήμα στο δακρυϊκό αδένα κοιτάζοντάς τον να παράγει υπερβολική ποσότητα δακρύων αντανακλαστικά. Αυτή η ποσότητα ξεπερνά τις δυνατότητες του συστήματος παροχέτευσης των δακρύων, όπως ακριβώς συμβαίνει όταν κλαίτε.

 

2.   Δυσλειτουργία ή μη φυσιολογική θέση των βλεφάρων: το ανοιγοκλείσιμο των βλεφάρων είναι πολύ σημαντικό για τη σωστή μετακίνηση των δακρύων κατά μήκος της επιφάνειας του οφθαλμού και την παροχέτευσή τους μέσα στο δακρυϊκό πόρο. Εάν η θέση των βλεφάρων δεν είναι σωστή, ο ασθενής θα έχει υπερβολική δακρύρροια. Το εκτρόπιο (το βλέφαρο που δεν ακουμπάει στον οφθαλμό και εχεί στραφεί προς τα έξω ή είναι χαλαρό), το εντρόπιο (το βλέφαρο που γυρίζει προς τα μέσα), προηγούμενο τραύμα, όγκοι, συγγενή ελλείμματα βλεφάρου, είναι ορισμένες από τις αιτίες της μη φυσιολογικής θέσης των βλεφάρων. Η δυσλειτουργία των βλεφάρων συμβαίνει όταν υπάρχει αδύναμο ή χαλαρό βλέφαρο, το οποίο είναι ανίκανο να στείλει ή να αντλήσει τα δάκρυα μέσα στον πόρο παροχέτευσης που βρίσκεται στην έσω γωνία του ματιού. Σε αυτή την περίπτωση μιλάμε για ανεπάρκεια αντλίας, αφού η δράση των βλεφάρων και του συστήματος παροχέτευσης των δακρύων είναι ελαττωμένη.

 

3.   Απόφραξη του δακρυϊκού συστήματος παροχέτευσης. (βλέπε εικόνα δεξιά)

Απόφραξη μπορεί να δημιουργηθεί σε:

  • Δακρυϊκά σημεία (οι μικρές τρυπούλες στο άνω και κάτω βλεφαρικό χείλος, κοντά στην έσω γωνία του ματιού, δια μέσω των οποίων τα δάκρυα παροχετεύονται μέσα στον πόρο).
  • Δακρυϊκά σωληνάρια (άνω ή κάτω).
  • Διασταύρωση δακρυϊκού σωληναρίου με δακρυϊκό ασκό.
  • Ρινοδακρυϊκός πόρος (ΡΔΠ).
 

Αυτή η κατάσταση μπορεί να διαγνωστεί από τον ειδικό, ο οποίος θα πρέπει να ελέγξει τον ασθενή κάνοντας μία πλήρη μελέτη της δακρυϊκής συσκευής. Ορισμένες από τις εξετάσεις οι οποίες περιλαμβάνονται σε αυτή τη μελέτη είναι το τεστ εξαφάνισης της χρωστικής, το τεστ διάβασης ΡΔΠ και η ενδοσκοπική εξέταση. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν και κάποιες άλλες εξετάσεις. Αυτές είναι μία ειδική μορφή ακτινογραφικής εξέτασης της οδού παροχέτευσης των δακρύων (δακρυοκυστογραφία) και είναι ένα τεστ κατά το οποίο χρησιμοποιείται μία ραδιοενεργός ανιχνεύσιμη ουσία (δακρυοσπινθηρογράφημα ή σπινθηρογράφημα δακρυϊκής οδού).
Η διάγνωσης της επίκτητης απόφραξης ΡΔΠ επιβεβαιώνεται, προσδιορίζεται το ύψος της απόφραξης, και ανάλογα με το επίπεδο της απόφραξης του συστήματος παροχέτευσης των δακρύων μπορεί να προσφερθεί στον ασθενή η σωστή θεραπεία. Η πιο συχνή περιοχή απόφραξης είναι ο ΡΔΠ.
 

1   2