Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Εκτρόπιο
Εκτρόπιο
Tι είναι το εκτρόπιο;
 

Πριν την χειρουργική επέμβαση
εκτρόπιου του αριστερού κάτω βλεφάρου.


Είναι συχνή πάθηση στην οποία το βλέφαρο είναι γυρισμένο προς τα έξω. Αποτέλεσμα αυτού σε κάποιους ασθενείς είναι τα δάκρυα να κυλούν προς τα έξω, στο μάγουλο, με συνέπεια να στεγνώνει η επιφάνεια του οφθαλμού. Ετσι προκαλείται έντονος ερεθισμός του οφθαλμού, που μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη της επιφάνειας του οφθαλμού, αν δεν γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση.

 

Που οφείλεται: στην χαλάρωση του τένοντα της έξω /και έσω γωνίας του ματιού με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται το βλέφαρο και να γυρίζει προς τα έξω.

Πως γίνεται η επέμβαση: Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το βλέφαρο στην έξω γωνία με μία επέμβαση που λέγεται κανθοπηξία.

 

Αλλη αιτία είναι όταν έχουν αποκολληθεί οι κατασπαστήρες τένοντες που σταθεροποιούν το κάτω βλέφαρο, με αποτέλεσμα να δημιουργείται ροπή του βλεφάρου προς τα έξω Σε αυτήν την περίπτωση εφαρμόζεται η πλέον σύγχρονη τεχνική, με αποκατάσταση της αποκόλλησης των κατασπαστήρων με μη ορατή τομή δια τον επιπεφυκότα και να συνδυασθεί με κανθοπηξία.

 

Aλλη αιτία μπορεί να είναι η ύπαρξη ουλής στο δέρμα του βλεφάρου με αποτέλεσμα το λεγόμενο ουλωτικό εκτρόπιο. Η ουλή μπορεί να οφείλεται σε τραύμα, χημικό έγκαυμα, φλεγμονές ή αντίδραση σε τοπικές σταγόνες όπως η χρόνια χρήση σταγόνων για το γλαύκωμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειασθεί μια πιο σύνθετη επέμβαση.

Eπίσης εκτρόπιο μπορεί να δημιουργηθεί σε περίπτωση όγκου βλεφάρου, που λόγω βάρους αναγκάζει το βλέφαρο να στραφεί προς τα έξω, και σε αυτήν την περίπτωση η κατάλληλη τεχνική είναι να αφαιρεθεί ο όγκος.

Τέλος σε εκτρόπιο που οφείλεται σε πάρεση του προσωπικού νεύρου θα πρέπει οι παραπάνω τεχνικές να συνδυασθούν με ανύψωση – lift του μέσου προσώπου, για να στηριχθούν οι ιστοί που έχουν πέσει λόγω παράλυσης του μισού του προσώπου.

 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία και η ανάρρωση είναι γρήγορη.