Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Κατάγματα Κόγχου / Όγκοι κόγχου
Κατάγματα Κόγχου / Όγκοι κόγχου
Κατάγματα Κόγχου
Ο κόγχος είναι μία από τις πιο συχνές περιοχές που προσβάλλονται σε περίπτωση τραύματος του προσώπου.Το τραύμα, μπορεί να έχει ως συνέπεια το κάταγμα των οστών που περιβάλλουν τον οφθαλμό. 
Ετσι, κάταγμα κόγχου είναι η κατάσταση κατά την οποία ένα ή περισσότερα οστά γύρω από τον οφθαλμό έχουν σπάσει.
Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει το έδαφος του κόγχου, την οροφή του κόγχου, το έξω πλάγιο τοίχωμα ή το έσω πλάγιο τοίχωμα του κόγχου.
Κόγχος είναι η οστέινη κοιλότητα στην οποία βρίσκεται ο οφθαλμός , οι μύες που τον κινούνε και το λίπος.
 
Ποιά είναι τα συμπτώματα?
 
Σε κάταγμα κόγχου προκαλείται ασυμμετρία στο πρόσωπο. Επίσης μπορεί να έχει τραυματισθεί και ο ίδιος ο οφθαλμός. 
Ακόμα μπορεί να υπάρχουν πρησμένα βλέφαρα, πόνος στον οφθαλμό, διπλωπία (να βλέπει διπλά), λόγω του ότι έχει υποχωρήσει και εγκλωβισθεί ο οφθαλμός, ενώ μπορεί και να χάσει την όρασή του, μελανιά – μώλωπας στην περιοφθάλμια περιοχή, ενόφθαλμος (βαθούλωμα του ματιού), μούδιασμα των πάνω δοντιών και ελαττωμένη κινητικότητα του οφθαλμού της πλευράς που έχει το κάταγμα.
 
Η διάγνωση βασίζεται στην οφθαλμολογική εξέταση, και ,εαν υπάρχει κλινική υποψία με τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να προχωράμε σε Αξονική Τομογραφία Κόγχων (CT). 
 
 
  
 
Στις φωτογραφίες βλέπετε μετά από κάταγμα του εδάφους του κόγχου του αριστερού οφθαλμού εικόνα ενόφθαλμου (βαθούλωμα αριστερού ματιού) και περιορισμένης κινητικότητας του αριστερού οφθαλμού, λόγω εγκλωβισμού του κάτω ορθού μυός στο σπασμένο έδαφος. Ο ασθενής που δέχτηκε επίθεση από κλέφτες, που δεν ήταν πολιτικοί, εμφανίζει σε τέτοιο σημείο διπλωπία (τα βλέπει διπλά), που δεν μπορεί να οδηγήσει.
 
 
  Εικόνα κατάγματος κόγχου δεξιού οφθαλμού, με διπλωπία, μετά από τροχαίο ατύχημα.
 
 
Πως διορθώνεται? 
 
Τα κατάγματα κόγχου μπορούν να διορθωθούν μέσα από ελάχιστη τομή, που δεν φαίνεται, μέσα από το εσωτερικό του βλεφάρου (δια του επιπεφυκότα). Αν έχουν εγκλωβισθεί μύες στα σπασμένα οστά απελευθερώνονται και τοποθετείται ειδικό φύλλο από λεπτό υλικό που στηρίζει τον οφθαλμό και το τοίχωμα του κόγχου.
Οι τραυματισμοί του κόγχου είναι σχετικά συχνοί λόγω των τροχαίων ατυχημάτων στην χώρα μας και της αυξημένης εγκληματικότητας.
 Οι επιπτώσεις στη λειτουργία του οφθαλμού και στην αισθητική του προσώπου είναι σημαντικές. 
Με τον κατάλληλο προεγχειρητικό έλεγχο και την εξατομικευμένη φροντίδα προσφέρεται λύση στα δύσκολα αυτά προβλήματα.
Είμαστε στη διάθεσή σας για να μας επισκεφθείτε.