Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Καρκινώματα βλεφάρου

Φαίνονται σαν ογκίδια ή επάρματα ή σαν μικρές διογκώσεις ή οζίδια ή σαν ένα σπυρί που είναι σκληρό.
 

   


Τα καρκινώματα του βλεφάρου βρίσκονται συνήθως στο κάτω βλέφαρο. Μπορούν όμως και να βρεθούν στο όριο του βλεφάρου, στις γωνίες, κοντά στα φρύδια ή σπάνια κοντά στον οφθαλμό πάνω στον επιπεφυκότα (την εσωτερική επένδυση του βλεφάρου). 

 

 

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί οι βλεφαρίδες να λείπουν ή να έχουν στρεβλωθεί.

 

 

Η καρκινωματώδης περιοχή μπορεί να έχει έλκος, να ματώσει ή να έχει κρούστα. Δεν υπάρχει πόνος.
 
 
Πως μπαίνει η διάγνωση?
 
Με κλινική εξέταση από τον ειδικό, που θα το εξετάσει στην εδική οφθαλμολογική λυχνία με μικροσκόπιο και με λήψη δείγματος δέρματος- βιοψία, που θα γνωματεύσει εάν είναι καλοήθεια ή κακοήθεια και τί τύπος κακινώματος είναι.
 
Τί τύπος καρκινώματος μπορεί να βγεί?
 
Υπάρχουν 4 τύποι συνήθως (βασικοκυτταρικό, ακανθοκυτταρικό, καρκίνωμα σμηγματογόνων αδένων και μελάνωμα – αναλυτικότερα βλέπε ερωτήσεις). Σε ποσοστό 80% των ασθενών είναι βασικοκυτταρικό καρκίνωμα, χαρακτηριστικό του οποίου είναι ότι δεν δίνει μεταστάσεις, άρα δεν πεθαίνει κανείς από αυτό, και υπό αυτήν την έννοια δεν πρέπει να φοβάσθε, αλλά μπορεί να καταστρέψει τους γύρω ιστούς και να δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα στη σύγκλειση των βλεφάρων και τον οφθαλμό, γι αυτό και πρέπει να αφαιρείται και το έλλειμμα να αποκαθίσταται.
 
  
 
Τι κάνουμε σε περίπτωση που αποδειχθεί με βιοψία ότι είναι καρκίνωμα? 
 
Παρότι τα μεγαλύτερα σε έκταση καρκινώματα μπορούμε να τα δούμε με γυμνό μάτι, χρειάζεται μικροσκόπιο για να εντοπισθούν τα καρκινικά κύτταρα σε  κυτταρικό επίπεδο. Ο μόνος τρόπος να προληφθεί η υποτροπή του εξαιρεθέντος καρκινώματος είναι να αφαιρεθούν όλα τα κύτταρα και να μην μείνει ούτε ένα. Αλλιώς τα υπολειπόμενα καρκινικά κύτταρα θα αναπαραχθούν και θα ξανααναπτυχθεί ο καρκίνος. 
Σε περίπτωση λοιπόν που η βιοψία είναι θετική θα πρέπει να εφαρμοσθούν συγκεκριμένα πρωτόκολα που έχουν τη μεγαλύτερη δυνατή επιτυχία και ακολουθούν παρακάτω:  
 
Aφαιρούμε το καρκίνωμα, και αφού βεβαιωθούμε με ταχεία βιοψία (frozen section control) ότι δεν έχουν μείνει καρκινικά κύτταρα πίσω, κλείνουμε το έλλειμμα του βλεφάρου ή του προσώπου με διάφορους τρόπους. 
 
Με την παλαιά τεχνική ο χειρουργός “αφαιρούσε”τον όγκο, έκλεινε το ελλειμμα, έραβε και και ο ασθενής πήγαινε σπίτι του περιμένοντας το αποτέλεσμα μετά από μία εβδομάδα με κλειστό μάτι και ανάλογα με το αποτέλεσμα της βιοψίας μετά απο μία εβδομάδα, αν ήταν θετικό, ξαναχειρουργούσε τον ασθενη, με επιπλεον βάσανο και ταλαιπωρία. Aυτά με τη νέα τεχνική που εφαρμόζουμε έχουν εξαλειφθεί.
Ο Dr Τράκος προσφέρει ό,τι πιο μοντέρνο σε τεχνική αφαίρεσης και αποκατάστασης. Αφαιρούμε τον όγκο, και ο ασθενής περιμένει σε δωμάτιο για 1-2 ώρες περίπου το αποτέλεσμα της ταχείας βιοψίας και εφόσον είναι καθαρά τα όρια του ελλείμματος του βλεφάρου, αποκαθιστούμε το έλλειμμα. Εάν είναι θετικό σε κάποια σημείο του μετά από την μικροσκοπική ανάλυση, αφαιρούμε λίγο ιστό ακόμα και αφου επιβεβαιωθεί η πλήρης αφαίρεση όλων των καρκινικών κυττάρων γίνεται η αποκατάσταση του ελλείματος.
 
Η τεχνική Mohs Micrographic Surgery είναι μία άλλη τεχνική που εφαρμόζεται σε περίπτωση που ο όγκος είναι κοντά σε κρίσιμες δομές όπως τα δακρυικά σωληνάρια ή που επιθυμούμε την μικρότερη δυνατή θυσία ιστών.
 
Ο Dr Τράκος μπορεί να αποκαταστήσει τα βλέφαρα και την ευρύτερη περιοφθάλμια περιοχή είτε κινητοποιώντας  γειτονικούς ιστούς (κρημνοί), είτε παίρνοντας ιστούς από άλλες περιοχές του σώματος (μοσχεύματα).