Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Πτώση Βλεφάρου - Νυσταγμένο Βλέμμα
Πτώση Βλεφάρου - Νυσταγμένο Βλέμμα
Τι είναι η Πτώση βλεφάρου

Είναι η κατάσταση κατά την οποία το όριο του άνω βλεφάρου βρίσκεται χαμηλότερα από το φυσιολογικό. Η συχνή αυτή κατάσταση μπορεί να προκαλέσει σημαντικά ενοχλήματα, τόσο λειτουργικά όσο και αισθητικά όπως τον περιορισμό της όρασης (λειτουργικό) ή/και το ένα μάτι να δείχνει πιο μικρό από το άλλο (αισθητικό). 

 

 
Περίπτωση κυρίας με πτώση άνω βλεφάρου αριστερού οφθαλμού, που περιορίζει το οπτικό πεδίο.
Εξέταση οπτικών πεδίων.
Στην εξέταση εμφανίζεται το λειτουργικό έλλειμμα του ανώτερου οπτικού πεδίου. Η συνεχόμενη γραμμή, απεικονίζει το οπτικό πεδίο με το βλέφαρο πεσμένο, ενώ η διακεκομμένη γραμμή, το οπτικό πεδίο με το πεσμένο βλέφαρο ανασηκωμένο.

 

 

Ποιά είναι τα συμπτώματα της πτώσης;

Η πτώση βλεφάρου μπορεί να είναι από ήπιου βαθμού έως σοβαρού.

Οι ασθενείς συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην όραση έως και παντελή απώλειά της, καθώς το πεσμένο βλέφαρο περιορίζει το οπτικό τους πεδίο ή καλύπτει τελείως την κόρη του ματιού. Για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση και να βελτιώσουν το οπτικό τους πεδίο, οι ασθενείς είτε ανασηκώνουν τα φρύδια, με συνέπεια να νιώθουν κούραση στο μυ του μετώπου, “κούραση στα μάτια” και “κεφαλαλγίες”, είτε να σηκώνουν το πηγούνι τους, με συνέπεια “αυχεναλγίες” και “αυχενικό σύνδρομο”.
Υπάρχουν όμως και κοινωνικά και επαγγελματικά ενοχλήματα, καθώς πολλοί από τους ασθενείς αυτούς παραπονιούνται ότι οι άνθρωποι γύρω τους λένε ότι δείχνουν “νυσταγμένοι“,
 
“κουρασμένοι”, “λυπημένοι”, “βαριεστημένοι”, ή “κοιμισμένοι”. Έτσι στο χώρο της εργασίας μπορεί να δημιουργείται εσφαλμένα η εντύπωση ότι ο εργαζόμενος είναι τεμπέλης ή κουράζεται εύκολα ή ακόμη και ότι βαριέται. Σε μία συνέντευξη αναζήτησης εργασίας, τα πεσμένα βλέφαρα μπορεί να επηρεάσουν δυσμενώς  δημιουργώντας αρνητική εντύπωση. Επίσης μία γυναίκα ή και ένας άνδρας γίνονται λιγότερο ελκυστικοί με την πτώση βλεφάρων, στο ένα ή και τα δύο βλέφαρα.
 
Σε περίπτωση που παρατηρήσετε κάποια ξαφνική πτώση βλεφάρου, θα πρέπει να εξεταστείτε από ειδικό οφθαλμίατρο άμεσα.
Οι χρόνιες προσπάθειες να κρατηθούν τα βλέφαρα ανοιχτά με διάφορα τεχνάσματα, όπως αυτοκόλλητη ταινία (tapes) κλπ, μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα ξηροφθαλμίας.
Η πτώση δεν βελτιώνεται με τον καιρό, είναι πιθανόν να χειροτερέψει, και σχεδόν πάντα απαιτείται χειρουργική επέμβαση για να διορθωθεί.
 
Οι ωφέλειες μετά την επέμβαση:

 

  • Αύξηση του πεδίου της όρασης
  • Αύξηση του φωτός που εισέρχεται στον οφθαλμό και βελτίωση της οπτικής οξύτητας
  • Βελτίωση της εικόνας του “νυσταγμένου” με την διόρθωση του ενός ή και των δύο πεσμένων βλεφάρων
  • Βελτίωση της κεφαλαλγίας “τάσης” και της αυχεναλγίας σε ασθενείς που χρόνια σήκωναν τα φρύδια τους για να δουν καλύτερα.
 

 

Στην ενότητα "Φωτογραφίες" μπορείτε να παρατηρήσετε τις ωφέλειες από την επέμβαση.