Χειρουργός Οφθαλμίατρος | Βλεφαροπλαστική
  
  
  
 
Εντρόπιο
Εντρόπιο
Τι είναι το Εντρόπιο
Είναι συχνή πάθηση στην οποία το βλέφαρο, συνήθως το κάτω, γυρίζει προς τα μέσα. Οι βλεφαρίδες ακουμπάνε και γδέρνουν την επιφάνεια του οφθαλμού, (κερατοειδής). To μάτι ερεθίζεται, δακρύζει, έχει ερυθρότητα ή και πόνο. Το εντρόπιο μπορεί να οδηγήσει σε βλάβη, όπως φλεγμονή (κερατίτιδα),  έλκος, ουλή του κερατοειδούς, απόστημα ή και διάτρηση του οφθαλμού, αν δεν γίνει έγκαιρη αντιμετώπιση. Αν ο ασθενής έχει και καταρράκτη, θα πρέπει να διορθωθεί πρώτα το εντρόπιο, και μετά να γίνει η επέμβαση του καταρράκτη.  

Το πιο σύνηθες είναι το εκφυλιστικό εντρόπιο.

Που οφείλεται: στην χαλάρωση του τένοντα της γωνίας του ματιού σε συνδυασμό με την εκφύλιση των κατασπαστήρων με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται το βλέφαρο και να γυρίζει προς τα μέσα.
 
Πως γίνεται η επέμβαση: θα πρέπει να σταθεροποιηθεί το βλέφαρο στην έξω γωνία με μία επέμβαση που λέγεται κανθοπηξία σε συνδυασμό με την επαναπρόσφυση των κατασπαστήρων σε σημείο του ταρσού ώστε να διορθωθεί η ροπή του βλεφάρου.
 

Σχεδιάγραμμα Α

 

Σχεδιάγραμμα Β

                                                                     
 
Στο σχεδ. Α φαίνεται η φυσιολογική ανατομία και θέση του βλεφάρου
Στο σχεδ. Β φαίνεται η χαλάρωση – αποκόλληση των κατασπαστήρων που έχει ως συνέπεια την στροφή του βλεφαρικού χείλους προς τα έσω, με τις βλεφαρίδες να γδέρνουν τον οφθαλμό.
 
 
  Στο σχέδιο φαίνεται η τεχνική με ράμματα εκστροφής  που σταθεροποιούν τους κατασπαστήρες.

Αν έχουν αποκολληθεί οι κατασπαστήρες τένοντες του βλεφάρου που το σταθεροποιούν, και δημιουργείται ροπή του βλεφάρου προς τα έσω. η κανθοπηξία μπορεί να  συνδυασθεί με ράμματα εκστροφής. Η τεχνική αυτή εφαρμόζεται σε ασθενείς πολύ μεγάλης ηλικίας ή που δεν μπορούν να διακόψουν τα αντιπηκτικά. 

Σε αυτές τις περιπτώσεις επίσης μπορεί να γίνει έγχυση Botox με αποτελέσματα που δεν είναι σταθερά, αλλά βοηθούν αυτό το είδος των ασθενών.
 
Τα υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας δίνονται με την πιο σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζεται από τον Δρ Τράκο, σε περιπτώσεις σοβαρού βαθμού εντρόπιου, όταν έχουν αποκολληθεί οι κατασπαστήρες τένοντες του βλεφάρου που το σταθεροποιούν, και δημιουργείται ροπή του βλεφάρου προς τα μέσα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνει χειρουργείο αποκόλλησης των κατασπαστήρων με τομή κάτω από τις βλεφαρίδες και να συνδυασθεί με κανθοπηξία.
 
Άλλη αιτία μπορεί να είναι η ύπαρξη ουλής στο εσωτερικό του βλεφάρου με αποτέλεσμα το λεγόμενο ουλωτικό εντρόπιο. Η ουλή μπορεί να οφείλεται σε τραύμα, χημικό έγκαυμα, σύνδρομο Stevens-Johnson, οφθαλμικό πεμφιγοειδές, φλεγμονές ή αντίδραση σε τοπικές σταγόνες όπως η χρόνια χρήση σταγόνων για το γλαύκωμα. Σε αυτήν την περίπτωση θα χρειασθεί μια πιο σύνθετη επέμβαση.
Έτσι ανάλογα με την αιτία, την ηλικία του ασθενούς και την περίπτωση επιλέγεται η ανάλογη τεχνική. Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση γίνεται με τοπική αναισθησία, είναι ανώδυνη και η ανάρρωση είναι γρήγορη.